Mijn allerlekkerste herfsthapje : gepofte beukennootjes.
Het kost wel wat moeite, eerst het zoeken van de nootjes, bij voorkeur op een stralende herfstdag in een mooi beukenbos. Het is nu trouwens een goed beukennootjesjaar.
Daarna het pellen, dat is wel een klusje, en goed alle pluisjes eraf vegen.
Ik bak ze op een matig hoog vuur in de koekenpan in vloeibare bakboter tot ze uit hun velletje ploppen.
Goed droogdeppen, na afkoelen wrijf ik ze tussen mijn handen tot de bruine velletjes er grotendeels af zijn. Je kunt die velletjes trouwens wel eten maar dat voelt wat droger in de mond.
Een klein beetje zout erop. Heerlijk!
Eet beukennootjes niet rauw, ze bevatten blauwzuur, dit wordt onschadelijk door het verhitten.
Je kunt ze ook met suiker eten maar ik vind ze met zout echt verrukkelijk.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten